Monthly Archives: September 2006

THE ULTIMATE BOOK OF MIND MAPS (by Tony Buzan)

during my trip to kl 16 sept 2006, i stayed at k dar’s house area damansara. waktu breakfast we have some chating about books. i was looking for a book which title 8 habits of high effective people and now stiill looking for the book. she also mentioned about this book by tony buzan. its categorized in self help book.

k dar told kat area Damansara there is a big book store, Border in kompleks D’Curve. penat jugakla duk cari D’Curve tu….last2 jumpa jugak. tapi buku yg dicari tak jumpa. memandangkan i really love books so i decided to buy this book too, the price is RM 69.90.

selepas 2 minggu dlm simpanan tp adala jugak belek sikit semalam je baru berpeluang go through but only a topic. buzan told

“mind maps help u to learn, organize, and store as much information as u want, and to classify it in natural ways that give u easy and instant access (perfect memory) to what ever u want.”

okla, after some reading it very exciting to do some exploration in this skill. this morning i also shared with DMK6-S1 about min maps. its not only about the skill but we also do exploration to our brain, our talent and more.it really generate our creativity and in the same time we solving.when doing mind map just relax, we have to have a piece blank unlined paper, some colored pens and pencil, our brain (of course) and our imagination.  mind map just like road map. it can help us to:

  • plan

  • communicate

  • be more creative n effective

  • save time

  • solve problem

  • concentrate

  • organize and clarify ur thoughts

  • remember better

  • study faster and more efficiently

  • see the whole picture

 

Advertisements

KENGKAWAN

picture-452.jpgpicture-405.jpgkawan-kawan…hmm..memang kita perlukan sangat2 dalam menjalani arus kehidupan tetapi kadang berlaku perselisihan faham…andai kesabaran setipis kulit bawang mungkin boleh membawa permusuhan selamanya. Kalau ble elakkan larr… kita di dunia hanya sementara, akhirat jua kekal abadi. takkan la rasa sakit hati disebabkan perkara yang remeh-temeh kita nk bawa sampai mati. namun apakan daya kita manusia, kekadang bila ht dh terluka di tambah rasa terhina…siapa yang ble tahan.

Apa pun rasa syukur sangat2 pada Allah yg memulihkan balik hubungan yati dgn sorang kwn ni. yala dalam seminggu ni asyik fikir tentang luka yah ditinggalkan. hendak dibuang terus dari hati sayang kerana banyak pengalaman dan tunjuk ajar y dikongsi dgn yt. cuba jg left msg tp mungkin dia salah faham ttg meseg ni…tp semakin teruk jadinya. Yt berdoa pd Allah bnyak2, minta diberi petunjuk n hidayah buat kami berdua. Alhamdulillah, Allah bagi Yt ilham utk  post msg ni;

“Akhi, Maaf for troubling u. After some ponders i thought i should be an open minded to accept others mistakes or weaknesses. i shouldn’t point to their mistake in order to ask them to say sorry coz ia hanya buat kita lebih terluka n terhina. i juz need to pray to Allah agar dia diberi petunjuk. feeling stupid is normal thing in life learning process but the most important thing it could teach me to be a wise one. one thing i just knew that i really an innocent and naive girl like my fren said lurus. hmm…its ok with me. i dont know to prejudis to others that why people always take an advantages on me. Its ok, i believe to Allah and till now Allah still keep me safe from any harm or wors thing but the worst thing juz happened to me. Still ok, maybe Allah want me to learn something new and i also believe every bad or good thing we will get the lesson.”

alhamdulillah praise to Allah. responnya very positif, i really appreciate dat msg

“Andai semua HARTA adalah RACUN maka ZAKATlah penawarnya, andai seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA n TAUBATlah ubatnya. jika seluruh BULAN adalah NODA, maka RAMDHAN adalah PEMUTIHnya. Marhaban yaa Ramadhan, mohon maaf zahir dan batin. buang yang keruh ambil yang jernih..buka lembaran baru dengan hati yang suci.”

speechless, what i can say only praise to Allah for this lesson and meaning. Alhamdulillah. Well to all my frens whereever or whenever or however u come to my life i always ask to Allah to bless u all and keep u all safe in this journey. u all give color to my life.

Finding Ur Strength in Life (by david viscott)

just-reading.jpgBuku ni baru beli dari Borders kat D’Curve Damansara pada16 Sept 2006. HARGA Hhmm..ble tahan jgk rm39.80. seronok baca buku ni. simple words n senteces. skrg ni tgh baca lg. selalu bawa buku ni ke mna2. gi kedai, g kelas, g bengkel, nk tido….tak lupa juga kena bwa kamus. yala..smbil tu ble add my english vocabulary. apa yg buku ni bgtau…

Everyone is looking for happiness. But happiness is not a goal. it is a result of doing what u like and relating honestly to other people. Happiness is about being ur own person, making ur own desicions,doing what u want because u want to do it, and living ur ownh life to please urself. It’s about being independent, allowing others to be free, and seeking the best in urlife and in the world. bnyak lg. semuanya ada 257 subtopic and 259 pages. if u dare read it. hehehe…….

 “I do not try to be accepted. I do not search for love.

I want only to be me an am grateful for the gift of myself”

SALAM WORLD!

Assalamualaikum….hai guys n gals. alhamdulillah, tengah teruja ni. Baru nak belajar2 buat blog sendiri. apa pun harapnya kita dpt sma2 enjoy melayari dunia it ini dgn bijaksana ok. hmmm…apa lg erk. ok hari ni dah masuk hari ke2 puasa. moga2 kita semua dpt memanfaatkan bulan y penuh dgn keberkatan ini. tak lupa terima kasih bnyak2 pd Ijam yg bg tunjuk ajar n moral support utk yati membina blog sendiri. sesungguhnya dia seorang rakan kerja yg baik. nice to know him…tp syg dh ada awek so xleh promo lebih2 nnt ada yg jeles. Juz kidding ijam n his awek ok.

LETS PONDER

Sesuatu yang baik, belum tentu benar. Sesuatu yang benar, belum tentu baik. Sesuatu yang bagus, belum tentu berharga. Sesuatu yang berharga/berguna, belum tentu bagus. Pikiran yang terbuka dan mulut yang tertutup merupakan suatu kombinasi kebahagiaan.Semakin banyak Anda berbicara tentang diri sendiri, semakin banyak pula kemungkinan untuk Anda berbohong. Jika Anda tidak bisa menjadi orang pandai, jadilah orang yang baik.Seorang teman sejati akan membuat Anda hangat dengan kehadirannya, mempercayai akan rahasianya dan mengingat Anda dalam doa-doanya.Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan
keberanian pada orang yang ketakutan.
Jika kita berbuat baik, kebaikan pula yang akan kita terima kelak.Senyum tidak hanya akan menampilkan wajah yang cerah, namun juga menghangatkan jiwa.Cinta itu angkuh dan lembut. Lebih baik memiliki cinta daripada memiliki semua bintang di langit.Yang penting bukan berapa lama kita hidup, tetapi bagaimana kita hidup.Nasihat yang baik tidak pernah datang terlambat.Iri hati yang ditunjukan kepada seseorang akan melukai diri sendiri.Anda cuma bisa hidup sekali saja didunia ini, tetapi jika anda hidup dengan benar, sekali saja sudah cukup.Kenangan indah masa lalu hanya untuk dikenang, bukan untuk diingat-ingat.Rasa takut bukanlah untuk dinikmati, tetapi untuk dihadapi.Orang bijaksana selalu melengkapi kehidupannya dengan banyak persahabatan.Lidah anda yang menentukan siapa anda.Diantara isi rumah tangga, anak-anaklah yang terbaik.Cinta seringkali akan lari bila kita mencari, tetapi cinta jua seringkali dibiarkan pergi bila ia menghampiri.Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji.Jika Anda tidak memulai hari ini dengan senyuman, belum terlambat untuk mencobanya pada hari esok.Buka mata kita lebar-lebar sebelum menikah, dan biarkan mata kita setengah terpejam sesudahnyaPersahabatan sejati layaknya kesehatan, nilainya baru kita sadari setelah kita kehilangannyaSeorang sahabat adalah yang dapat mendengarkan lagu di dalam hatimu dan akan menyanyikan kembali tatkala kau
lupa akan bait-baitnya
Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kita senang dan perisai diwaktu
kita susah
Namun kita tidak akan pernah memiliki seorang teman, jika kita mengharapkan seseorang tanpa kesalahan. Karena semua manusia itu baik kalau kita bisa melihat kebaikannya dan menyenangkan kalau kita bisa melihat keunikannya tapi semua manusia itu akan buruk dan membosankan kalau kita tidak bisa melihat keduanya.Tak seorang pun sempurna. Mereka yang mahu belajar dari kesalahan adalah bijak. Menyedihkan melihat orang berkeras bahwa mereka benar meskipun terbukti salahBila Kita mengisi hati kita dengan penyesalan untuk masa lalu dan kekhuatiran untuk masa depan, kita tak memiliki hari ini untuk kita syukuri.Perlukah merasa kecil dan malu dihina? Orang yang dihina itu sebenarnya memungut pahala percuma tanpa perlu bersusah payahSemulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat. (Khalifah Abdul MAlik bin Marwan)Barang siapa yang selalu kekenyangan maka banyaklah dagingnya, dan siapa yang banyak dagingnya maka kuatlah nafsunya. Siapa yang kuat nafsunya maka banyaklah dosanya, siapa yang banyak dosanya maka keraslah hatinya dan siapa yang keras hatinya maka tenggelamlah dia dalam bencana dunia serta keindahannyaSesungguhnya sebagian perkataan itu ada yang lebih keras dari batu, lebih tajam dari tusukan jarum, lebih pahit daripada jadam dan lebih panas daripada bara. Sesungguhnya hati adalah ladang, maka tanamlah ia dengan perkataan yang baik, karena jika tidak tumbuh semuanya (perkataan yang tidak baik) nescaya tumbuh sebagiannyaTidak ada simpanan yang lebih berguna daripada ilmu.
Tidak ada sesuatu yang lebih beruntung daripada adab.
Tidak ada kawan yang lebih bagus daripada akal.
Tidak ada benda ghaib yang lebih dekat daripada maut.
Sekali tidak berhasil bukan bererti gagal selamanyaKebahagiaan takkan boleh dibeli dengan wangOrang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya.
Orang yang suka menghina orang lain, dia juga akan dihina.
Orang yang mencintai akhirat, dunia pasti menyertainya.
Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga
Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya.
Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga
Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tenteram dalam hidupnya : iri hati, hasad dengki, dan akhlak burukHiduplah Sesuka hatimu, Sesungguhnya kamu pasti mati.
Cintai siapa saja yang kamu senangi, Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya
Lakukan apa saja yang kamu kehendaki, Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya
Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan.
Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan.
Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan.
Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niat yang ikhlas.
Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan