Monthly Archives: December 2006

Dr. Fatma’s tafsir Al-Quran class How to use the Surah Al Fatihah

1. To make someone (YOUR Husband, your children) think of you all the time : * Read the Al-Fatihah 14 times before going to sleep.

2. For terminal diseases: * Read the Al-Fatihah 41 times and blow it in the water. Drink and take a bath with that water.

3. For the mentally ill: * Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the person’s head once in the morning and once at night, everyday without fail.

4. When in extreme pain: * Read the Al-Fatihah 3 times and blow it in a glass of water and drink it.Then, read the Al-Fatihah while rubbing the area that is in pain.

5. For babies who cry at night or at any time: * Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the baby’s head.

6. For injury : ex: Cut, Bee sting, Bleeding, Finger got slammed by the door)

* Read the Al-Fatihah 3 or 7 times, using your thumb, take your saliva from the “langit-langit” of your mouth and rub it onto the injured area. All of the above INSYAALLAH will work with several conditions:

* Believe that the Al-Fatihah is the best “penawar” for everything

* Read it with full “khusyuk”

* Tawakal to Allah * Use it with GOOD “niat” /intentions.  

7.Untuk yg berhajat: (percepatkan jodoh, memanjangkan jodoh,dikurniakan cahaya mata, sembuhkan penyakit, elakkan dari malapetaka,diampunkan dosa dan sebagai nye):

* Dilakukan pada hari Jumaat selepas sembahyang Asar sehinggalah masuknye waktu Maghrib.

* duduk menghadap kiblat

* lakukannye dgn khusyuk dan yakin yg Allah akan membantu kita

* Baca lah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Allah berulang-ulang sepanjang-panjang kita duduk selepas sembahyang asar sehinggalah masuknye waktu maghrib.

* Masuk sahaja waktu Maghrib, di kala the first

“Allahuakbar” dilaungkan, terus lah angkat tangan dan berdoa kepada Allah yg MAHA berkuasa dgn apa yg dihajati. * Buat sebanyak 3 Jumaat berturut turut. 

Mintak lah yg baik baik. Niat biar baik. InsyaAllah akan dimakbulkan oleh Allah. Wallahualam.

notes taken fm Ust Fatma’s last lecture session taken by her closest friend, Ani:-

Untuk awet muda both internal & external.

1.Zikir – Baca ” Ya Badiyah ” 1 x ” Ya Nur ” 1 x ” Ya Hadi ” 1 x ” Ya Allah ” 3 x Baca dan tiup ke tapak tangan dan sapu ke raup muka kita pada tiap hari. 2.Baca ayat Al Waqiah , ayat ke 35,36,37 dan 38, pada tiap selepas sembahyang subuh ke air dan minum. (air rawatan dalaman to look young and feel young inside)

3.Baca Al Waqiah tiap tiap hari sebelum tidur kita akan kaya dengan ketenangan jiwa. 4.Baca Al Waqiah Ayat 19 untuk yang selalu sakit kepala. Moga-moga boleh menghilang/meredakan.  

Advertisements

CINTA ITU BUTA

cinta-buta.JPG

cinta-buta2.JPG

cinta-buta3.JPG

cinta-buta-4.JPG

Kematian, bilakah datang menjemput?

Assalamu’alaikum wr Allaah wb This is a wonderful poem. I hope it sheds  some light in everyone's life.  Ask yourself these questions, If I were to die will Allah (swt) be pleased with me? What I have done in my life till now?  Have I just been chasing after the du nya & not Allah's happiness? Have I made the world a better place  with my presence?  Have I done anything for Islam today  and most
Importantly did I pray?????????  Dear brothers and sisters, think of
a list of the most important things to you..
 What number is Allah (swt) on
that list? try to make amends, beg for Allah's forgiveness,
Is He him number one in your life?  


Just Close Your Eyes And Imagine

Just close your eyes and imagine,
You have just one more day to live;
One more day to show Allah,
What “Jannah”he should give?
To say goodbye to your family,
And all your closest friends;
To ask for forgiveness,
And try to make amends;

Just close your eyes and imagine,
Did you miss a prayer or two?
Did you please Allah, and do the things,
He asks every Muslim to do?

Just close your eyes and imagine,
Tomorrow you will be gone;
No more second chances,
To smell the mist of dawn;

Just close your eyes and imagine,
The angels are going to come,
To take your soul and ask,
In your life “what have you done”?

Just close your eyes and imagine,
The words you want to say;
Will not come out you may realize,
For all your deeds you’ll pay;
You want to speak out, to cry out,
In Allah I believe;
But, silence beckons you,
No more can u deceive;

Just close your eyes and imagine,
Finally,
Your silence breaks away;
You tell the angels you believe in Allah,
And for him, you did pray;
You say as tears are pouring down your  face 
Please, Allah, forgive me,
For the sins that I committed,
Have mercy is my plea!

Just close your eyes and imagine,
That the smell of musk surrounds you,
From your head down to your feet;
You realize Allah forgave you,
Hell fire you did defeat;

But we all know as Muslims,
When it’s time for you to die;
You’ll not be given a second chance,
To say a last goodbye;

So live each day as If it’s your last,
And never forget to pray;
So when the angels come to ask,
You’ll know the words to say.

Remember Brother & Sisters…we are all here in this world for just awhile…make the most of everyday & do what’s required if not more.Please remember my family & I as well as the Ummah of Nabi (S.A.W) as well as the Marhooms in your duahs.

Bahasa Hati

Assalammualaikum waramatullahi

 wabarakahtuh

Bicara dengan bahasa hati ::..


Tak ada musuh yang tak dapat ditaklukkan oleh cinta.
Tak ada penyakit yang tak dapat disembuhkan oleh kasih sayang.
Tak ada permusuhan yang tak dapat dimaafkan oleh ketulusan.
Tak ada kesulitan yang tak dapat dipecahkan oleh ketekunan.
Tak ada batu keras yang tak dapat dipecahkan oleh kesabaran.
Semua itu haruslah berasal dari hati anda.
Bicaralah dengan bahasa hati, maka akan sampai ke hati pula.
Kejayaan bukan semata-mata betapa keras otot dan betapa tajam otak anda, namun juga betapa lembut hati anda dalam menjalani segala sesuatunya.

Anda takkan dapat menghentikan tangis seorang bayi hanya dengan merangkulnya dalam lengan yang kuat. Atau, memujuknya dengan berbagai gula-gula dan kata-kata manis. Anda harus mendakapnya hingga ia merasakan detak jantung yang tenang jauh didalam dada anda.

Mulailah dengan melembutkan hati sebelum memberikannya pada keberhasilan anda.

InsyaAllah Dengan Ke izinan NYA

cubala Ya!!!

True Or not Just Try It ok~      JANGAN MENIPU OKEY.. (You’ll will kick yourself later) I was a little skeptical trying this, tapi kalo korang follow instructions tuh bebtul, you’ll be surprised!!!! 

Don’t read ahead…just do it in order! It takes about three minutes…it’s worth a try 🙂

Memula amik pen ngan kertas.Kalo korang pilih name somebody , make sure owang tuh mmg wujud & korang kenal..gunakan instinct korang yg pertama okeyy…

Scroll down one line at a time…and don’t read ahead or you’ll ruin it!

1. First,tulis nombor 1 sampai 11 dalam satu kolum…(berturutan ke bawah @ vertically).

2. Then, sebelah nombor 1 and 2, tuliskan dua nombor yg korang nak..apa2 nombor la…

3. sebelah nombor 3 and 7,tuliskan name org yg berlainan jantina dgn kowang…jgn lak tulis name yg same…gunakan gerak ati kowang…

NO LOOKING AHEAD…OR IT WON”T TURN OUT RIGHT!

4. tulisla name sesape(like friends or family….)kat nombor 4, 5 and 6th spots.

5. Write down empat tajuk lagu kat nombor 8,9,10, and 11.

6. Finally, make a wish.  And now the key for the game…..

1. just smile to yourself and take deep breath

 2. Name owang kat space 3 is the one that you love.

3. The person in 7 is the one korang suke but can’t work out.

4. Korang paling care kat owang yg korang letak kat no. 4.

5. The person you name in number 5 adalah owang yg kenal korang very well.

6. The person you name in 6 is your lucky star.

7. The song in 8 is the song that matches with the person in number 3.

8. The title in 9 is the song for the person in 7.

9. Jawapan no. 10 adalah lagu that tells you most about YOUR mind. 10. and 11 is the song telling you how you feel about life

TANDA-TANDA KEBESARAN ALLAH

I FOUND SOMETHING INTERESTHING….SUBHANALLAH

tangan.JPG

tangan2.JPG

 fingerprint.JPG

layer-of-atm1.JPG

more downloades bukti-bukti kekuasaan Allah http://www.harunyahya.com/m_download_api.php

KULIAH JIN : UST. HJ. ISMAIL KAMUS

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt.melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu
ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan,lombong, laut, tempat-tempat tinggi (klcc), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca ” SalaMun, ‘Ala Sulaiman, Fil ‘alamin.”
Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, “Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu” Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong….” Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi
Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air dilombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Dilarang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai…. orang melayusuka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

JAGA DIRI, JAGA IMAN, JAGA AMAL, JAGA SOLAT…

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH YANG DIUMPAT


Tolong sampai-sampaikan … Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut
keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullah S.A. W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud “Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan
sesuatu perkara yang dibencinya”(Hadis Riwayat Muslim)Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk
apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut
nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya.
Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, ianya disamakan
seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak
sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.
Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan
diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat.
Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan.
Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: “Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan
zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan
sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat” (Hadisriwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)
Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. Sabda Rasulullah S.A.W. “Wahai orang yang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan janganlah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri” (Hadis riwayat Abu Daud)Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat.
Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud : “Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering”. Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi.
Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, di akhirat seorang terkejut besar
apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya
didunia. Maka, dia berkata kepada Allah “Wahai Tuhan ku, dari manakah
datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya”. Maka Allah menjawab : “Semua itu kebaikan (pahala) orang
yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui”.
Sebaliknya, jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat, maka dosa orang yang diumpat akan
dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Inilah dikatakan orang
muflis diakhirat nanti. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat, kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya.
Oleh itu perbanyakkanlah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada
mengumpat.
*Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara islam yang lain.Ilmu yang  bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang
mengajarkannya meskipun dia sudah mati “… kadang-kadang diri terfikir andai tiba-tiba kematian datang menjemput apa bekalan yang akan ku bawa…sedangkan aku hidup seperti tidak akan mati…begitu juga keyakinan ku seolah-olah kematian itu tidak wujud dalam hidupku. ya Allah, ampuni aku, berikan kebaikan untukku dunia dan akhirat.

3 THINGS

3.jpg

 

three things in life once gone never come back… 

1. words           2. opportunity.   3.time.  

three things in life are never sure …

1.dreams            2.sucess           3.fortune.  

three things in life that make you a great person…

1.hardwork        2.sincerity         3. success 

three things in life are most valuable…

1.love              2. self respect    3. friends  

three things in life must not be lost….

1. peace             2. hope           3. honesty  

three things in life that destroy a person…

1. greed              2. pride          3. anger

10 Mayat yg tidak reput dan busuk


Di sebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk
dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur
masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN
dan
TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.
Bertanya orang kepada Rasulullah saw : “Bagaimana kita dapat mengenali
ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?”
Maka jawabnya Rasulullah saw “Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih
disebabkan oleh WUDHU’.” Bila qiamat datang maka malaikat datang ke
kubur
orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada
tempat
sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang
memanggil. Bukanlah debu itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu
itu
ialah debu KEIMANAN” mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga
mereka
melalui titian” Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga
setiap
orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan
Ku
dan
hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang
mayatnya
TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu
mati
:-

1 Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu
dari
kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda
Rasulullah
saw: Apabila datang hari qiamat dan orang orang yang berada di dalam
kubur
dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:

” Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku
berpuasa ( ahli puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan
dahaga
Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah
buahan syurga.

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua”
anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa ”
dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang
yang
penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat
banyak
melebihi daun-daun kayu di bumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin
maka
dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang
difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :

“Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu
kerjakan
pada HARI yang telah LALU itu.”

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang
bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang
mengajarnya
meskipun dia sudah mati. ” Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui
dengan
mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.”

Surah Al-Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama .

Doa Ikan Nun

============

“LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN

Read only if you have time for ALLAH
Let me tell you, make sure you read all the way to the bottom. I almost deleted this email but I was blessed when I got to the end

ALLAH , when I received this e-mail, I thought… I don’t have time for this… And, this is really inappropriate during work. Then, I realized that this kind of thinking is… Exactly, what has caused lot of the problems in our world today.
We try to keep ALLAH in MASJIDS on FRIDAY…

Maybe, FRIDAY night… And, the unlikely event of a MAGHRIB SALLAH .

We do like to have Him around during sickness…

And, of course, at funerals.

However, we don’t have time, or room, for Him during work or play… Because.. That’s the part of our lives we think… We can, and should, handle on our own. May ALLAH forgive me for ever thinking…

That… there is a time or place where..

HE is not to be FIRST in my life.


We should always have time to remember all HE has done for us.


Pass this on ONLY IF YOU MEAN IT!!

Yes, I do Love
ALLAH .


HE is my source of existence and Savior.


He keeps me functioning each and every day. Without Him, I will be nothing.

This is the simplest test. If You Love ALLAH … And, are not ashamed of all the marvelous things HE has done for you…



Send this to ten people and the person who sent it to you!
Now do you have the time to pass it on?


Make sure that you scroll through to the end.


Easy vs. Hard


Why is it so hard to tell the truth but Yet so easy to tell a lie?



Why are we so sleepy in
THE MASJID but Right when the sermon is over we suddenly wake up?
Why is it so easy to delete a HOLY e-mail, but yet we forward all of the nasty ones?



Of all the free gifts we may receive, Prayer is the very best one….

There are no costs, but wonderful rewards… Notes: Isn’t it funny how simple it is for people to NOT BELIEVE IN ALLAH and then wonder why the world’s going to hell.
Isn’t it funny how someone can say “I believe in
ALLAH ” but still follow Satan (who, by the way, also “believes” in ALLAH ).


Isn’t it funny how you can send a thousand jokes through e-mail and they spread like wildfire, but when you start sending messages regarding
ISLAM , people think twice about sharing?


Isn’t it funny how when you go to forward this message, you will not send it to many on your address list because you’re not sure what they believe, or what they will think of you for sending it to them.


Isn’t it funny how I can be more worried about what other people think of me than what
ALLAH thinks of me.
I MAKE DOA , for everyone who sends this to their entire address book, they will be blessed by ALLAH in a way special for them.
And send it back to the person who sent it, to let them know that indeed it was sent out to many more.