Category Archives: dayly hello

ADA APA DENGAN CINTA …*_*

cant-you-just-wait.jpg

Hmm… cinta. Semua orang perlukan cinta. Tanpa cinta hatikan mati. Cinta pada Allah, rasulullah, ibu, ayah, keluarga, sahabat handai, binatang dan barang-barang kesayangan. Rasanya semua perkara ini menjadi asas kepada kehidupan seseorang manusia. sebenarnya kita akan mencintai orang lain dengan lebih baik sekiranya kita mencintai diri kita sendiri. Mencintai diri kita di sini bukan bermaksud kita mementingkan diri sendiri, (jangan salah faham ya pentingkan diri dan mencintai diri…).

Advertisements

PSIKOLOGI

sekarang yati bertugas sebagai seorang tenaga pengajar kat pusat pengajian teknikal. yati plak memang graduate dlm bidang teknikal, tetapi tidak ada iktisas dalam proses menyampaikan ilmu kepada para pelajar. so every schoolbreak within 3 week n 2 times a year yati should attend the course. yala, untuk memantapkan proses pengajaran n pembelajaran. bila gi kursus ni baru la tau yang bnyak kaedah yang kita guna tidak betul. diantara kursus2 yg terpaksa yati ikut ialah psikologi. hmmm… bidang ni memang dari dulu lagi menarik minat yati. ntahla…i like to read books about human psikology. psikologi bi adalah satu bidang yang menarik kerana kita bukan saja boleh pakai kat diri kita tetapi juga pada orang lain. antara pensyarah kami ialah en. muhammad yusof, tadi dia ada bertanyakan kawan yati(gal) “awak takut tak kegelapan”. kawan yati tu “jawab takut encik mcmmna encik tahu”. encik itu tidak menjawab soalan kawan yati tu, tp dia memberitahu bila kita mengiakan hipotesis yang dibuat oleh seseorang kepada diri kita berdasarkan sifat kita, sebenarnya kita telah menyerahkan diri kita kepada orang tersebut. contohnya, bila kawan yati mengaku yang dia takut akan kegelapan, dan kemudian jika encik tadi mengaitakan ketakutan kawan yati akan kegelapan dengan sifat peribadinya dan kemudian kawan yati membenarkannya maka kawan yati telah membenarkan dirinya dikuasai oleh encik tadi. apa yant nak konsi ialah yati pernah mengalaminya sekali,  kesannya amat parah juga sehingga boleh mencalar maruah diri. ingatlah bahawa dunia bukan sentiasa lurus terhadap kita, kita mesti menjadi bijak dalam mentafsirkannya tetapi kita mesti sentiasa lurus dalam menguruskan dunia dengan kebijaksanaan kita. semoga ianya menjadi pengajaran dalam hidup yati di masa2 akan datang. “knowledge is power when applied”

KENGKAWAN

picture-452.jpgpicture-405.jpgkawan-kawan…hmm..memang kita perlukan sangat2 dalam menjalani arus kehidupan tetapi kadang berlaku perselisihan faham…andai kesabaran setipis kulit bawang mungkin boleh membawa permusuhan selamanya. Kalau ble elakkan larr… kita di dunia hanya sementara, akhirat jua kekal abadi. takkan la rasa sakit hati disebabkan perkara yang remeh-temeh kita nk bawa sampai mati. namun apakan daya kita manusia, kekadang bila ht dh terluka di tambah rasa terhina…siapa yang ble tahan.

Apa pun rasa syukur sangat2 pada Allah yg memulihkan balik hubungan yati dgn sorang kwn ni. yala dalam seminggu ni asyik fikir tentang luka yah ditinggalkan. hendak dibuang terus dari hati sayang kerana banyak pengalaman dan tunjuk ajar y dikongsi dgn yt. cuba jg left msg tp mungkin dia salah faham ttg meseg ni…tp semakin teruk jadinya. Yt berdoa pd Allah bnyak2, minta diberi petunjuk n hidayah buat kami berdua. Alhamdulillah, Allah bagi Yt ilham utk  post msg ni;

“Akhi, Maaf for troubling u. After some ponders i thought i should be an open minded to accept others mistakes or weaknesses. i shouldn’t point to their mistake in order to ask them to say sorry coz ia hanya buat kita lebih terluka n terhina. i juz need to pray to Allah agar dia diberi petunjuk. feeling stupid is normal thing in life learning process but the most important thing it could teach me to be a wise one. one thing i just knew that i really an innocent and naive girl like my fren said lurus. hmm…its ok with me. i dont know to prejudis to others that why people always take an advantages on me. Its ok, i believe to Allah and till now Allah still keep me safe from any harm or wors thing but the worst thing juz happened to me. Still ok, maybe Allah want me to learn something new and i also believe every bad or good thing we will get the lesson.”

alhamdulillah praise to Allah. responnya very positif, i really appreciate dat msg

“Andai semua HARTA adalah RACUN maka ZAKATlah penawarnya, andai seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA n TAUBATlah ubatnya. jika seluruh BULAN adalah NODA, maka RAMDHAN adalah PEMUTIHnya. Marhaban yaa Ramadhan, mohon maaf zahir dan batin. buang yang keruh ambil yang jernih..buka lembaran baru dengan hati yang suci.”

speechless, what i can say only praise to Allah for this lesson and meaning. Alhamdulillah. Well to all my frens whereever or whenever or however u come to my life i always ask to Allah to bless u all and keep u all safe in this journey. u all give color to my life.

SALAM WORLD!

Assalamualaikum….hai guys n gals. alhamdulillah, tengah teruja ni. Baru nak belajar2 buat blog sendiri. apa pun harapnya kita dpt sma2 enjoy melayari dunia it ini dgn bijaksana ok. hmmm…apa lg erk. ok hari ni dah masuk hari ke2 puasa. moga2 kita semua dpt memanfaatkan bulan y penuh dgn keberkatan ini. tak lupa terima kasih bnyak2 pd Ijam yg bg tunjuk ajar n moral support utk yati membina blog sendiri. sesungguhnya dia seorang rakan kerja yg baik. nice to know him…tp syg dh ada awek so xleh promo lebih2 nnt ada yg jeles. Juz kidding ijam n his awek ok.