Blog Archives

CAMPAIGN: VOICE MAIL DEACTIVATION


Unnecessary recorded voice mail is totally a waste on resource, money, time and the most important thing is I reluctant to be charged by the telecommunication companies for just no purpose but just listening to “your call has been forwarded, bla…bla…bla Even that Some people still asking me, WHY WE HAVE TO DEACTIVATE OUR VOICEMAIL? To answer that question I leave u with three scenarios.

1st Scenario

PSMZA have about 5000 student, and this 5000 students want to call Mr. AX who use Telco ABC who provided Voicemail automatically to Mr. AX since he subscribed his mobile line. One day all this 5000 students want to call Mr. AX. All of them couldn’t reach Mr AX so they definitely will reach the voicemail. This company has charged for one voicemail RM0.15. Can u believe that in one day just for one person (Mr AX) they could make RM 0.15 x 5000 students = RM 750. That only for one day what about 7 days, RM 0.15 x 5000 students x 7 days = RM5250. Don’t u think this money is so much better if we could donate to Tsunami victims, poor people or orphan house.

2nd Scenario

Average I will make a call at least to ten person every day. Out of ten only 5 person answer my call but the rest will reach voicemail box. That meant every day I will lose my money about RM 0.15 x 5 = RM 0.75. Just imagine it happened for a year. So in one year I will lose about RM 0.75 x 365 days = RM 273.75. Badly it already happened for 5 years so I already lost RM 273.75 x 5 years = RM 1368.75. I think that money is so much better if it go to my saving account.

3rd Scenario

I got really irritated this morning trying to call Maya on the mobile. I keep getting to the voicemail which comes with instruction on how to leave a voicemail?! Who needs an instruction on how to leave a voicemail? I don’t need to leave a voicemail; I just want to speak to my friend! Can you (the voice from the voicemail) get me thru my friend! Urgh! I got really irritated with the Telco, that’s the reason why I already deactivated my voicemail service.
Here’s a kind message to everyone out there. Please kindly DEACTIVATE your voicemail if you don’t need it. Seriously, you can help your friends and family save a lot of money. Oh, just in case you don’t know, YOU GET CHARGED EVERYTIME YOU GET TO A VOICEMAIL! Even for a quick “Hello, welcome to bla bla…” You still get charged!!}
”Well, I’m now to tell you the way how to disable your voicemail, so you will not cause other people to waste unnecessary $$$. However, if you think Voice Mail is really useful to you, then you should remain it. I hope the info helps you to reduce unnecessary bla…bla…bla….”

Steps to deactivate your voicemail based on your TELCO;

Digi
Active – Call 016-2211800. Deactivate – *128#, select mobile
service, voice mail and deactivate.
(After that please Activate your Miss call alert back)
MCA Activate – *128# select mobile service, voicemail and miss call alert only.

Celcom
you (number owner) have to dial 1111or 03-3630 8888 and talk to customer service and ask them to deactivate your voicemail ONLY. Please remind them to keep your Miss Call Alert (MCA). Before they deactivate the voicemail they will ask your particular like Name, I.C. Number, Address, Your mother name.

Happy
Deactivate –*128*2*4*4# this step will also cancel miss call alert (MCA) ,
Activate MCA dial *128*2*4*3*1#

Maxis
I am not sure but maybe u can try this step or just call maxis operator. Activate – *#109#
Deactivate – ##109#

Hepi dengan HAPPY

Dulu aku adalah pelanggan celcom postpaid dan kemudian digi postpaid. Pada pendapat aku melanggan postpaid adalah lebih jimat. Kemudian ada sekali aku tak bayar maklum ajela bila dah guna postpaid kadang-kadang terlajak hingga dua tiga ratus sebulan. So bila dah terlebih guna terus la panggilan keluar aku di sekat. Bila dah disekat maksudnya nak kena settle la semua hutang tu, mana nak cari dua tiga ratus di tengah-tengah bulan ni. so aku mencari alternatif dengan membeli starter pack baru yang menjadi pilihan pelajar-pelajar ataupun orang-orang yang tak suka berhutang iaitu prepaid. Masa survey nak guna line mana aku tertarik dengan slogan “ ANDA JAWAB KAMI BAYAR”. Wah! Hebat ni, rupa-rupanya bagi setiap seminit panggilan yang kita jawab dari sesiapa sahaja samada dia guna line happy ke tidak ke syarikat happy akan bayar kita RM0.03 maksudnya 3 sen. Kalau 10 minit dan 30 sen dan kalau dah sejam maksudnya RM1.80. Wah! Makcik kayo. Kalau dah hari-hari bergayut dengan my hubby 1 jam sebulan dah boleh dapat RM 0.03 x 60 minit x 30 hari dapat RM 54. Wah!…………..banyaknya dapat jimat. Lagi satu kalau guna postpaid dia orang kenakan tax. Walaupun kita tengok offer bagi postpaid lebih menarik tapi bila dah kena  bayar tax sama je. Sekarang ni aku adalah pengguna happy yang setia. Mana tak setia, aku sendiri ada tiga nombor dengan happy lepas tu promote pula untuk orang lain. Macam mana tak beli banyak nombor beli nombor baru lagi murah dari beli top up. Yang terbaru aku beli bila tengok nombor dia cantik then aku tanya auntie tu how much? Dia jawab “ RM15.00 dalam ada RM21.50.  Lagi satu kos panggilan untuk friend and familyhanya 8 sen seminit dan lain-lain numberber 15 sen. Lagi bila aku nak online (bagi sesiapa yang guna smartphone) aku guna je handphone aku sebagai device untuk online charge dia hanya RM3 sehari. Ok la tu untuk pengguna seperti aku, bukannya online hari-hari. Cuma sometimes nak baca-baca email atau update blog. Betulla untung guna happy. “So maghi kita rama-rama pakat guna hepi. Hepi sungguh dengan happy” (baca dalam loghat kelantan).

Produk & Pulangan
Pek SIM dijual pada harga RM7, dengan kredit tersedia sebanyak RM4.
Servis Kadar
Teman Happy

  • Kadar Panggilan untuk Teman Happy
  • Kadar SMS untuk Teman Happy
  • Berapa nombor untuk Teman Happy
  • Bagaimana menambah nombor Teman Happy
8 sen / min

(60 saat / blok)
PERCUMA
5 nombor
Taip *128*4# dan hantar

Pertukaran/penambahan nombor Teman Happy™ adalah percuma sehingga 8 kali. Selepas itu, pelanggan akan dicaj RM2 untuk setiap satu nombor
Panggilan suara tempatan

  • Kepada semua rangkaian –bagi panggilan yang di buat dalam negeri Kelantan & Terengganu
  • Kepada semua rangkaian – bagi panggilan di buat di luar negeri Kelantan & Terengganu
15 sen / min

(60 saat / blok)
30 sen / min

(30 saat / blok)
SMS
  • Rangkaian sama
  • Rangkaian lain
1 sen / SMS
6 sen / SMS
MMS
  • Kepada semua rangkaian
25 sen / MMS
Internet 10 sen / 10 kb
Tidak perlu bayar lebih daripada RM3 sehari
Nikmati penggunaan internet PERCUMA sepanjang hari setelah penggunaan harian anda mencapai RM3
Khidmat Pelanggan 0143333800 15 sen / min
Tempoh Sahlaku Tambah Nilai RM 1 = 1 hari
> RM100 = 120 hari
Mudah Alih ke Nombor Tol Percuma (1300) RM0.36/minit
(30 saat / blok)
Mudah Alih ke Nombor Telefon Percuma (1800) RM0.00/minit
(30 saat / blok)
Anda Jawab Happy Bayar

Dapatkan pulangan hebat dengan hanya menjawab panggilan domestik!
1 minit panggilan masuk= 3 sen
Bonus Tambah Nilai Suku Tahun

Tambah nilai minimum sebanyak RM120 dalam masa 3 bulan dan dapatkan pulangan hebat
  • Tambah nilai > RM120, dapatkan tambahan 3% masa bualan
  • Tambah nilai> RM 250, dapatkan tambahan 8% masa bualan
  • Tambah Nilai > RM 500, dapatkan tambahan 12% masa bualan